De Natuurlijke Stad

De Natuurlijke Stad, is een samenwerkingsverband van architecten, landschapsarchitecten, ecologen en stadstuiniers. Het doel is het exploreren, ontwerpen en daadwerkelijk zelf uitvoeren van projecten op het grensvlak van ecologie, duurzaamheid en maatschappij. De stad is daarbij ons werkveld. Naast De Groene Marathon werkt De Natuurlijke Stad onder meer aan 7Seasons, een participatieproject in de Agniesebuurt en Provenierswijk voor verbetering van de buurtbiodiversiteit.

Teamleden De Groene Marathon

André de Baerdemaeker

Als stadsecoloog ben ik elke dag bezig met planten en dieren in de stedelijke omgeving. In de stad probeert ook de natuur een plek te vinden tussen de mensen en het verkeer. Dat is soms moeilijk te combineren, maar ik ben ervan overtuigd dat het prima kan, als we er maar goed over nadenken. Mensen hebben natuur nodig om gezond te blijven en zich goed te voelen. Meer natuur in je leven vind ik belangrijk. Niet alleen voor mezelf, maar voor iedereen.

Marieke de Keijzer

Als stadsbewoner hou ik van de levendigheid van de stad, maar ik vind het ook fijn om te kunnen ontsnappen aan de drukte en een mooie, groene omgeving op te zoeken. Het liefst natuurlijk dicht bij huis. Dat je zo de deur uit stapt de natuur in, voor een lange wandeling of om hard te lopen met vrienden. Bovendien vind het erg leuk om te tuinieren met mensen uit de buurt en samen voor een mooie plek te zorgen.

Ward Mouwen

De stad is mijn thuis, maar ik houd ook erg van de natuur. Wanneer het lekker weer is, ben ik graag buiten. Dan is het fijn dat er om de hoek een mooi park is waar je kunt genieten van een groene omgeving met veel bomen, planten en dieren. Je fietst zo naar je werk of je vrienden, de kleintjes kunnen lekker buiten spelen en tijdens je lunch loop je bv. een stukje langs het water. Dat willen we voor alle Rotterdammers: De natuur bereikbaar maken - midden in de stad!

Jacques Vink

'Opgegroeid op het platteland leerde ik al vroeg het verschil tussen groen en natuur kennen. Bij groen staan bordjes zoals ´gazon niet betreden´, vaak keurige tuintjes waar ik weg moest blijven. De natuur is om in te spelen, te zwemmen en te varen. Rotterdam heeft veel groen maar te weinig natuur. Meer stadsnatuur maakt de stad frisser, gezonder en levert bovendien een mooie omgeving voor mijn hardlooptrainingen.

Piet Vollaard

In een gezonde, sterke stad zijn verschillende systemen integraal met elkaar verweven: het systeem van gebouwen en infrastructuur, het sociale systeem van mensen EN het ecologische systeem. In een weerbare stad zijn deze systemen zo ingericht dat ze bij verstoring ‘automatisch’ terugveren naar de stabiele toestand.  In een mooie stad zijn natuur en cultuur onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Groene Marathon levert een bijdrage aan die gezonde, sterke, weerbare en mooie stad.